mandag den 28. december 2009

Væverier

Nusj, hvor er jeg glad for min væv!!
Jeg famler stadig mest i blinde, men bliver klogere hele tiden, så det gør ikke noget.
Efter nøje overvejelser (tøhø) sjatfarvede jeg 150g supersoft i sorte og grå nuancer så ujævnt som jeg kunne. Bare op i en farveskål og så sjask, switsh og sprøjt lidt hist og her og over det hele. Da garnet havde tilbragt en nat ved radiatoren, satte jeg det på væven som både trend og islæt, og nogle timer efter klippede jeg mit nye tørklæde af.


Min vinterfrakke er lysegrå, og tørklædet passer rigtigt godt til. Effekten af det sjat-farvede garn på kryds og tværs er flot ujævn og tweedet, jeg kan rigtigt godt lide det. Det er ca. 30 - 35 cm bredt.
Siden betroede min mor mig uden tøven et bundt håndspundet, entrådet, sort garn. Jeg forsøgte mig med to brede lysegrå striber og en rest af det sort-grå fra mit eget tørklæde som trend og så hendes håndspundne som islæt, heller ikke tosset, synes jeg.

Det smalle blå tørklæde er vævet med entrådet angora som islæt. Egentlig ville jeg se effekten af ujævnt garn som islæt, men det ses faktisk ikke så tydeligt som forventet. Trenden er uldgarn, som viste sig at være meget elastisk't, heldigvis har jeg vævet "tyndt", så fastheden endte med at falde rigtigt heldigt ud. Det er ikke så loddent som angora plejer at være, men jeg håber det rejser sig lidt når det er helt tørt og bliver brugt, det er superblødt, ihvertfald.
Angoraen havde jeg forsøgs-farvet, primært for at se hvordan fibrene reagerede på en tur i microen. De filtrede en anelse sammen, men kun så meget at det nærmest blev nemmere at spinde og - som en særlig fantastisk bonus - ingen flyvende fibre overhovedet! Angoraen er nærmest helt tæmmet af farvningen og fælder ikke allevegne som tidligere, herligt!
En spindeveninde fortalte på et tidspunkt at hun havde hørt man kunne "tæmme" angoragarn og få det til at holde op med at fælde, ved at dyppe det i kogende vand. Måske er det dét der er sket med mine angorafibre.

Til sidst vil jeg vise lidt tegninger fra en bog mine forældre viste mig i julen. Det er min farfar der har tegnet mønstrene mens han gik på noget væveskole (?). Han arbejdede vistnok med den slags da han var ung.

Tegningerne ser meget avancrerede ud og er fuldkommen "sort snak" for mig, men nogen af dem er også meget kønne og omhyggeligt udført:


Det kunne være ret cool engang at kunne tyde de tegninger og omsætte nogen af dem til noget vævet.


3 kommentarer:

Synne sagde ...

Mmmmm... bløde halstørklæder... <3

Nørklekonen sagde ...

Mønstret vises og det, der er i siden er anvisning på, hvordan skafter og tramper skal bindes op. Dvs at det er vævemønstre til skafte eller trissevæv.
Birgitte.

Annie sagde ...

Tak, nørklekone. Der er en hel bog fuld af lignende skitser, det kunne være sjovt at bruge dem engang.