tirsdag den 27. april 2010

Pyller!

Vi har silkehøns hjemme hos hos.
Høns, for at lære børn (især søn) noget om at mad ikke er et grundstof man høster nede hos købmanden, og silke-slagsen, fordi de er kendt for at være usædvanligt enfoldige og så ser de jo sjove ud.
Men de er eleeeeeendige æglæggere! I skrivende stund er min lille flok et års tid gamle og jeg tror de 4 har lagt i alt 20 - 30 æg.
De begyndte at lægge æg i november, og efter 14 dage med et eller to æg næsten hver dag, lagde to af dem sig skruk, lige da den første sne havde lagt sig. Og så lå de der til januar, hvorpå der kom et enkelt æg i ny og næ. Og i starten af denne måned lagde der sig så en skrukhøne igen.
SÅ kørte jeg ud til mig svigerfar og hentede en dagshøst befrugtede æg - otte stk - og lagde under min skrukhøne, der omgående belønnede mig med et vredt hak i fingrene.
I dag har hun ligget derude i 21 dage og sagt vrede lyde hver gang jeg kiggede til hende, og igår løftede jeg på hende, for at se hvad hun havde lavet, og se hvad jeg fandt:


Og masser af overraskende pippen dernede fra.

I morgen luskede børnene og jeg os derud igen og selvom hønen sagde arrige, advarende lyde da vi åbnede hønsehuset, vovede jeg at løfte hende en lillebitte smule og der lå tre - fire små dunede pyller, og fik datter heeeelt op i hvinende, henrykte toner. Og hul på tre æg mere, så sikke en dygtig skrukhøne!

3 kommentarer:

Karin Hørkilde sagde ...

Jamen et kæmpestort tillykke med familieforøgelsen skal der da lyde herfra;-) Det er HELT fantastisk at få egne høns til at udruge kyllinger - jeg SKAL også snart have fat på nogen æg, for mine høns er forlængst nået den alder, hvor de absolut ikke lægger flere æg. Men de er jo meget søde og rolige, og een af dem skal da i hvert fald have en udrugnings-opgave, før hovederne ryger! Du viser os da billeder af kylle-ryllerne, når de suser rundt sammen med hønemor, ikke?? Pleeeeeease;-)))))

Annie sagde ...

Der er masser af billeder på vej!
Hønen rugede alle otte æg ud og havde sågar tilranet sig to ekstra æg undervejs fra vores andre høns. De æg har jeg meget forsigtigt båret over i komposten....Og hønemor med pyllerne er flyttet i kyllingegård i dag....beretning følger.

Synne sagde ...

IIIIIHHHHHHH kyllinger.

Århh altså ... <3.

Glæder mig til opdateringen på kyllefronten :D.

Kh,
Synne