lørdag den 5. april 2008

Jeg ser rødt!

Fra venstre ses: Uldgarn i farvebadet i ½ time (jeg vidste jeg ville være nysgerrig efter hvorledes tiden i farvebadet påvirkede farven), uldgarn i farvebadet 1 time, uldgarn 1 time i farvebadet og efterbehandlet med potaske og sidst: Alpaca 1 time i farvebadet.Jeg er overrasket - på den fede måde - over hvor flot og dyb og anderledes farven er blevet af efterbehandlingen i potaske-vand i et par timer. Jeg havde ellers ikke meget fidus til to liter lunken vand med 10 gram pulver i, men jeg skal lige love for at forskellen er til at se.
Jeg er også overrasket over at den sidste halve time ikke har tilføjet meget mere til farven, selvom man bedre kan se nuanceforskellen i virkeligheden. Og så er jeg lidt træt af, at garnet er så pænt ensfarvet og uden skjolder, jeg havde håbet på mere spil i garnet, men næste gang binder jeg bare nogen knuder på garnet. Det ville også løse mit mysteriumsproblem med fed-båndene, der simpelthen forsvinder i farvebadet. der røg 4 - 5 stykker igen denne gang og mange flere i bejdsningen.

Dét var de store aha-ting.
Og så var der den lille arj!-ting:
Al ulden er filtet en lille smule. Jeg kunne godt se garnet hang lidt sammen (som spaghetti der er kogt for varmt), men det kunne rimeligt let skilles ad, så jeg skød i første omgang skylden på alle krap-smuldrene i vandet og i garnet. Men så kom jeg til at se på alpacaen, hvor feddene pludselig var blevet nogle centimeter længere end uld-feddene, og eftersom det hele er haspet op på samme haspetræ, måtte jeg se i øjnene at ulden er krympet. Men jeg begriber ikke hvordan det er gået til, for opvarmingen gik langsomt og forsigtigt, det samme med afkølingen...?
Nåmen pyt med det, jeg skal nok finde på en striksag til det alligevel.

Her er garnet ikke vasket endnu:
Jeg farvede 350 g uld med 450 g findelt krap i en time ved 60 - 65 grader og ulden var bejdset med alun (10 g pr. 100 g. uld) og vinsten (10 g. pr. 100 g. garn)

2 kommentarer:

Birthe P sagde ...

Tak for fotos! Det ser fantastisk ud.. Interessant med ændringen hen imod en koldere rød ved at tilsætte potaske. Det har jeg ikke selv prøvet endnu, men vil da absolut gøre det næste gang! Du har vel en god rest-farvesuppe stående, så jeg læner mig trygt tilbage og venter på flere vidnesbyrd og billeder :-)

Annie sagde ...

Birthe, jeg har besluttet at det er for sent at gå i gang med at bejdse og farve mit lysegrå alpacagarn fra Gitten nu, men det er så afgjort det næste der ryger i gryden :o)